הקורס ישמש צוהר לתחומים המרכזיים בהם עוסקת הפסיכולוגיה כמדע וכשיטת טיפול. נכיר דיסציפלינות מחקר בפסיכולוגיה, נסקור באופן מבואי תיאוריות של אישיות וזרמים של הגישה הפסיכו דינמית, יחד עם זרמים מרכזיים נוספים כגון הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית. נערוך היכרות עם עולמות הפסיכולוגיה החברתית, הפסיכולוגיה הפיזיולוגית, תפיסה, למידה, זיכרון, פסיכולוגיה התפתחותית ועוד.
בקורס נכיר מושגי יסוד מהתאוריה הפסיכואנליטית הקשורים בנפש ובסיטואציה הטיפולית ונתעמק בהם תוך חקירה של הזיקה בין המושגים הללו לעולם הצילום. נבסס את התשתית המושגית לשילוב של צילום ועבודה עם תצלומים בתהליכים רגשיים ובטיפול נפשי. מהלך הקורס מתבסס על קריאה של טקסטים תיאורטיים וקליניים העוסקים בטיפול הנפשי, ובזיקה בין עולם הטיפול לבין צילום ואמנות חזותית.
קורס זה יעסוק בתרפיה דרך יצירה וביכולת הבחירה בחומרים השונים לעזור לנו לבטא ולגלות את נבכי הנפש. נלמד להקשיב ולשוחח בשפת היצירה באמצעות התנסות בחוויות יצירתיות שונות. חשיפה לחומרי יצירה שונים, גילוי היכולת לשלב טכניקות שונות של צילום ויצירה בחומר, והתבוננות בתהליך ובתוצרי היצירה.
בקורס נערוך הכרות עם הפוטותרפיה ככלי שמעודד צמיחה פסיכולוגית ושינוי תרפויטי. נבדוק את ההקשרים בין צילום לטיפול, ונבחן כיצד ניתן לעבוד עם הפוטותרפיה בהתאם לאוכלוסייה, לסוג האבחנה, למטרות ולשלבים בטיפול. בין הנושאים שיילמדו: היסטוריה של הפוטותרפיה, טכניקות של פוטותרפיה, צילום כאמצעי השלכתי, הצילום כביטוי של חלקי "העצמי" ועוד . הלימוד ייעשה באמצעות דיון וניתוח של חומר תיאורטי ושל מקרים טיפוליים מהשדה, בשילוב התנסות בתרגילים מתחום הפוטותרפיה.
ב״לשכה האפלה״ נשהה בליבו הפועם של הצילום. ננסה להתבונן ולהרהר בחדירה המדוייקת של האור, הנדרשת כדי לאפשר את המחול המגוון והאינסופי שבין האור לחושך. ואפילו נצטרף אליו, כל אחת בקצב שנכון לה. לצורך העניין נדרשת סבלנות. ושהייה ארוכה באפלה עד שמתגלה האור.
כך מתחיל המסע שלנו אל הצילום.
נפגוש הרבה צילומים וצלמים נפלאים. נסתכל המון. נדבר הרבה. ובעיקר נצלם. נלמד על בשרנו מה בין האור לחושך.
מטרת הסמינר הינה מפגש ראשוני בין הסטודנט להתנסות טיפולית. המפגשים השבועיים יכללו למידה תיאורטית של שלבי הטיפול, התנסות ביצירת קשר ובניית אמון באמצעות פוטותרפיה ועיבוד התכנים שעולים. בעקבות המפגש האישי יתקיימו מפגשי ההדרכה בקבוצה קטנה שילוו את ההתנסות המעשית. מסגרת ההדרכה נועדה להעלות סוגיות, לבטים, תחושות, העולים מתוך ההתנסות המעשית.
הקורס מוגדר כסדנא מעשית באמצעות מפגשי התנסות כיתתיים ותרגילי בית. הסטודנטים יחשפו לצלמים ואמנים העוסקים בצילום מטופל ויגלו תוך עשייה והתנסות מגוונת את שפתם האישית בז'אנר זה. הסדנא תפתח ערוצים חדשים של טכניקות בטיפול בצילום וגישות חדשות בתהליכי עבודה תוך חיבורן לשאלות אשר מעסיקות את הסטודנטים ועוברות בין הצילום כפעולת אמנות, לפוטותרפיה. בין הנושאים שיעלו בסדנא: הקשר בין פעולות מתערבות בחומר הצילומי לבין הדימוי הצילומי ומערכת היחסים בין אור לחושך בעשייה צילומית ובהקשר הפוטותרפויטי.
הנפש, בראיה הפסיכואנליטית, בונה יסודותיה בילדות המוקדמת.
בקורס נכיר רעיונות פסיכואנליטיים של גישת יחסי האובייקט – גישה המניחה שהאינטראקציה עם דמויות מטפלות בינקות והאופן שבו חווים תינוקות את האינטראקציות הללו, מעצבים את עולמם הפנימי ומשפיעים עליהם לכל אורך חייהם.
נתבונן בתנועה שחלה מהתיאוריה של פרויד, ששמה דגש על דחפיות האדם,
אלבום בכריכת עור משובח
ליד כל תמונה טקסט ותאריך.
תמונות מפוזרות בקופסת קרטון
אחת על השניה
ללא רצף זמן ואירגון.
שני מודלים ,שתי משפחות.
מה זה אומר על מי שסידר את התמונות?
מה זה אומר על המשפחה שלי? עליי?
האם זה מספר משהו?
אלבום המשפחה מאגד בתוכו מוטיבים משפחתיים ייחודיים ולצידם ייצוגים חברתיים, תקופתיים ותרבותיים.
בקורס ננוע מהחוויה האוניברסלית לחוויה האישית.נעמיק בסמלים,ברמזים,נחקור יחד את המקורות להתפתחות האלבום והשפעתו עלינו ועל אחרים.
הקורס עוסק בעקרונות של טיפול רגיש-תרבות מתוך עמדה של מודעות עצמית ודיון ביקורתי. נושאים של זהות ותרבות, מגדר, פלורליזם רב-תרבותיות, אינטרסקציונאליות ((intersectionality, תרבות דומיננטית ותרבות מיעוט, והשפעתם על המרחב הטיפולי נבחנים ונדונים דרך אמצעים יצירתיים, תוך התנסויות בטכניקות של שילוב אומנויות.
יומן חזותי הינו יומן המשלב דימויים חזותיים, טקסט וחומרי יצירה מגוונים. עבודה יומנאית בפוטותרפיה מאפשרת מיכל ומצע לתיעוד, עיבוד והרחבה של תצלומים. הקורס יכלול שלושה מפגשי חשיפה לעבודה ביומן חזותי וישלב בין למידה עיונית והתנסות חווייתית.
כְּלֵי ה-GAI – הבינה המלאכותית הג'נרטיבית (GAI – Generative Artificial Intelligence), פרצו לחיינו בסערה בתקופה האחרונה, והם מאפשרים לכל אחת ואחד ליצור תוצרים מעולמות ומדיומים שונים ומגוונים – בקלות, במהירות וללא צורך בלמידה מעמיקה או ברמת אוריינות דיגיטלית גבוהה. GAI מאפשרת ליצור מוזיקה, וידאו, אמנות ויזואלית וגרפיקה, ואפילו לשוחח ולקבל ייעוץ מ"מטפל רגשי" שגם הוא, איך לא – יציר GAI.
סדנה זו מבקשת להציג את כְּלֵי ה-GAI, לטעום מהיכולות המתאפשרות בעזרתם ומתוך כך – לבחון את היישום הפוטנציאלי של כלים אלה ושילובם בטיפול
סדנה שתמחיש שימוש בפרקטיקות cbt באמצעות פוטותרפיה בתוך תהליכים טיפוליים קבוצתיים, עם דוגמאות ממחישות וממשיות. הסדנה מתבססת על מושגים וכלים קוגניטיביים שונים מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי. כמו כן הסדנה תמחיש את המשולש מחשבה-רגש-התנהגות מתוך השיטה בהיבט הפוטותרפויטי, ושיטות נוספות כמו סכמה-תרפיה של ג'פרי יאנג, כולן פרקטיקות CBT. למשתתפי ומשתתפות הסדנה יתאפשר להמחיש סכמות קיימות ולעדן אותן דרך תמונות, לצלם באופן פעיל ולהציג את העבודות הצילומיות בהתאם לפרקטיקות וכך לאמץ פרקטיקות שונות הלכה למעשה להמשך הדרך כמטפל/ת.
(מומלץ להביא מצלמה אישית)